Ontwikkeling havengebied Antwerpen - Een bloeiende haven in een leefbare omgeving

Home

Over het proces

Actieprogramma

Partners

Nieuws

Publicaties

Vraag en antwoord

Contact

Nieuws > Alle nieuws


DEURGANCKDOKSLUIS GEVULD MET 1,6 MILJOEN KUBIEKE METER WATERDe Deurganckdoksluis - de grootste sluis ter wereld - werd van maandag 27 april tot zondag 3 mei vol water gepompt. Op zeven dagen tijd vulden gigantische pompen de sluis met maar liefst 1,6 miljoen kubieke meter water. Voor de sluis in gebruik kan worden genomen, vermoedelijk in maart 2016, moeten de vier sluisdeuren nog worden aangebracht. Bekijk het filmpje hier.

Tweede verbinding voor WaaslandhavenDe Deurganckdoksluis vormt een tweede verbinding tussen de Schelde en de Waaslandhaven. Daardoor dalen de wachttijden om de haven in en uit te varen, en krijgen gevestigde bedrijven een betere dienstverlening. Bovendien zal de sluis mogelijk ook nieuwe bedrijven naar Antwerpen lokken. Zo bevordert de ontzagwekkende constructie de Vlaamse werkgelegenheid en welvaart.

De bouw van de sluis was een huzarenstukje. Ze is maar liefst 500 meter lang en 68 meter breed. Dat is zo breed als een autosnelweg met negentien rijstroken. Om die ruimte te vullen werd zeven dagen lang 10.000 kubieke meter water per uur overgepompt van het Waaslandkanaal in de sluis. Elke dag werken 370 mensen op de werf van de sluis om de constructie op schema te houden voor de ingebruikname in maart 2016. Het schip dat de sluisdeuren aanvoert, wordt verwacht rond 2 juni 2015. Daarna kan de installatie van start gaan. Tegelijk moet de aarden dam langs weerszijden van de sluis worden weggegraven. Vanaf half september 2015 tot eind januari 2016 is verkeer onmogelijk op de weg tussen de sluis en het Deurganckdok, al blijven alle zones in de Waaslandhaven bereikbaar.

De gedetailleerde omleidingen vindt u op www.deurganckdoksluis.be/bereikbaarheid.

© 2020 - Stafdienst, departement Mobiliteit en Openbare Werken. De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website : zie website vlaanderen.be voor meer info