Ontwikkeling havengebied Antwerpen - Een bloeiende haven in een leefbare omgeving

Home

Over het proces

Actieprogramma

Partners

Nieuws

Publicaties

Vraag en antwoord

Contact

Nieuws > Alle nieuws


WAASLANDHAVEN KLAAR VOOR BOUW WINDMOLENPARKVorige week werd op de terminal van Katoen Natie aan het Vrasenedok de eerste lading gondels en wieken gelost voor de bouw van het nieuwe windmolenpark in de Waaslandhaven. In een eerste fase komen er 15 windmolens van elk 3 megawatt. Samen kunnen ze stroom leveren aan 35.000 gezinnen.

Eind vorig jaar startten in de Waaslandhaven de voorbereidende funderingswerken voor de bouw van windturbines. Sinds kort staan er enkele mastdelen recht. Op de terminal van Katoen Natie aan het Vrasenedok leverde een schip op 25 juni de eerste gondels en wieken voor 15 windturbines van elk 3 megawatt. Deze onderdelen werden opgehaald in de Deense havenstad Esbjerg. De eerste windturbine, op het terrein van Luik Natie, zal midden juli klaar zijn. Als alles volgens plan verloopt, zou het volledige windmolenpark er eind september moeten staan. Voor het einde van het jaar kan dan de oplevering gebeuren. Het park kan 35.000 Vlaamse gezinnen van groene stroom voorzien. De 15 windmolens vormen samen het grootste windmolenpark op land (onshore). Afhankelijk van de vergunningen komen er op termijn in totaal tussen 40 en 50 turbines in de Waaslandhaven.

De haven streeft naar meer energie-efficiƫntie en zet in op hernieuwbare energie. Het actieprogramma Ontwikkeling Havengebied Antwerpen (OHA) wil innovatie stimuleren met initiatieven die leiden tot de duurzame en economisch succesvolle ontwikkeling van het havengebied. Zo zal het windmolenpark met meer dan 40 turbines op Linkerscheldeoever het aandeel van windenergie sterk doen stijgen. Het wordt gebouwd door Wind aan de Stroom nv (W@S).

Lees meer over het windmolenpark in de actiefiche of op de website vanWind aan de Stroom.

© 2020 - Stafdienst, departement Mobiliteit en Openbare Werken. De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website : zie website vlaanderen.be voor meer info