Ontwikkeling havengebied Antwerpen - Een bloeiende haven in een leefbare omgeving

Home

Over het proces

Actieprogramma

Partners

Nieuws

Publicaties

Vraag en antwoord

Contact

Nieuws > Alle nieuws


NIEUWE SPOORBRUGGEN VOOR MEER TRANSPORT VIA WATER EN SPOORMinister Ben Weyts en schepen Koen Kennis huldigden op 18 augustus zes vernieuwde spoorbruggen in. De spoorbruggen zijn een onderdeel van het Masterplan 2020. Ze zullen bijdragen tot meer transport van goederen over het water en het spoor. De werken namen ruim drie jaar in beslag.

De nieuwe bruggen over het Albertkanaal zijn hoger dan de vorige. Ze bieden nu een vrije doorvaarhoogte van 9,10 meter. Verder is het Albertkanaal zelf verbreed. Daardoor hebben binnenvaartschepen meer plaats en is het bereikbaar voor schepen met vier lagen containers in plaats van met drie. Infrabel maakte van de gelegenheid gebruik om ook de spoorbruggen over de Merksemsestraat en de IJzerlaan te vernieuwen. Zo profiteert ook het treinverkeer van een nieuwe en moderne spoorinfrastructuur die bijdraagt tot meer veiligheid en een vlottere doorstroming. Lees hier het persbericht over de inhuldiging van de nieuwe spoorbruggen.

Het goederentransport duurzamer maken is een van de krachtlijnen van het actieprogramma voor mobiliteit in de haven. De haven wil een optimale verkeersdoorstroming en een betere verdeling van het goederentransport over de verschillende manieren van transport. Door die duurzame modal split kunnen containers en goederen zo veel mogelijk via het spoor, de binnenvaart en pijpleidingen worden vervoerd, en zo min mogelijk via de weg. Het actieprogramma Ontwikkeling Havengebied Antwerpen (OHA) bevat tal van acties om het goederenverkeer in de haven te spreiden over duurzamere transportmethodes. Dat moet de verkeersopstopping in en rond Antwerpen verminderen. Onderaan deze pagina kun je ook doorklikken voor meer informatie over de onderdelen van het Masterplan 2020: 'spoorvervoer', 'binnenvaart' en 'binnenvaart op de Vlaamse waterwegen'.

© 2020 - Stafdienst, departement Mobiliteit en Openbare Werken. De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website : zie website vlaanderen.be voor meer info