Ontwikkeling havengebied Antwerpen - Een bloeiende haven in een leefbare omgeving

Home

Over het proces

Actieprogramma

Partners

Nieuws

Publicaties

Vraag en antwoord

Contact

Actieprogramma > Mobiliteit


MOBILITEITDe efficiƫntie van het goederenvervoer verhogen, het goederentransport duurzamer maken, veiliger verkeer, minder hinder voor omwonenden en meer woon-werkverkeer met de fiets, het openbaar vervoer of ander collectief transport. Dat zijn de krachtlijnen van het actieprogramma over mobiliteit voor de haven.

Infrastructuurwerken moeten verzekeren dat goederen die via de zee worden aangevoerd vlot hun bestemming op het vasteland bereiken en omgekeerd. Daarom wordt de infrastructuur van zowel weg, spoor als binnenvaart aangepakt.

Groen woon-werkverkeerHet actieprogramma wil het woon-werkverkeer groener maken. Door de fietsroutes van en naar de haven te vernieuwen of te verbeteren, moet fietsen naar het werk makkelijker en veiliger worden. De overheid wil ook onderzoeken hoe het collectief vervoer beter kan. Zowel het openbaar vervoer als het collectief bedrijfsvervoer wordt grondig bekeken.

Duurzaam goederentransportDe haven mikt op een optimale verkeersdoorstroming en een betere verdeling van het goederentransport over de verschillende transportwijzen. Door die duurzame modal split kunnen containers en goederen zoveel mogelijk via het spoor, de binnenvaart en pijpleidingen worden getransporteerd, en zo min mogelijk via de weg.

Om de logistieke keten in en rond de haven te stroomlijnen zijn ondersteunende maatregelen gepland. Denk maar aan logistieke consulenten die bedrijven warm maken voor duurzamer transport.


DoelstellingenOverzichtskaart - klik door naar de actiesOverzichtskaart - locatie acties onder thema mobiliteit Actie 1 - Realisatie Liefkenshoekspoorverbinding Actie 3 - Realisatie uitbreiding spoorbundels op de Linkerscheldeoever Actie 7 - Realisatie tweede spoortoegang op de Rechterscheldeoever Actie 8 - Optimalisatie ringspoor eerste fase Rechterscheldeoever: aanleg ongelijkgrondse vertakking in Ekeren Actie 11 - Uitbouwen binnenvaartmogelijkheden van het Verrebroekdok aan de kop van het dok Actie 12 - Realisatie wachtdok voor lichters aan de Noordlandbrug Actie 13 - Realisatie wachtdok voor lichters en sleepboten naast Saeftinghedok of ligplaatsen aan de Schelde Actie 14 - Realisatie van de Primaire Havenweg West Actie 16 - Realisatie van een tweede oeververbinding onder het Kanaaldok ter hoogte van de Tijsmanstunnel Actie 17 - Nieuw aansluitingscomplex A12 Actie 17 - Nieuw aansluitingscomplex A12 Actie 19 - Verbinding (Nx) van de A12 met de N11 Actie 19 - Verbinding (Nx) van de A12 met de N11 Actie 19 - Verbinding (Nx) van de A12 met de N11 Actie 4 - Uitvoeren van maatregelen uit het Masterplan voor de binnenvaart op de Vlaamse waterwegen - Horizon 2020
Luchtfoto - mobiliteit in het havengebied Antwerpen

© 2019 - Stafdienst, departement Mobiliteit en Openbare Werken. De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website : zie website vlaanderen.be voor meer info